söndag 27 december 2009

Joakims nyårstal 2009


Joakims nyårstal 2009

Kära Döva, hemma och utomlands,

Jag vill önska Er alla en god fortsättning på julhelgen.

Just nu är många lediga från arbete och skola. Men tyvärr många är arbetslösa, just nu vet man inte om hur många Döva som är arbetslösa. Det lär vi få se under år 2010, det är väldigt viktigt att döva visa intresse för att få jobba. Det kan handla om vilket jobb som helst, bara för att få komma in i den tuffa arbetsmarknaden. Jag tror på detta sättet, då kan man utveckla och byta jobb efter ett tag. Man kan ej förvänta sig att få något drömjobb, det funkar inte så. Tryggheten av att ha en arbetsplats att gå till, är en av de viktiga faktorer i livet. Hoppet om en bättre morgondag är en stark kraft.

År 2009 har varit ett bra år för mig, som har fått möjlighet att prova på som skådespelare och jobbat hos Riksteaterns Tyst teater. Det har varit en väldigt spännande och bra period. Har turnerat hela landet och visat över 20 föreställningar.

Dagarna före sommar tog Dövvärldens ledare vid kongressen i Leksand några steg mot en bättre framtid i Dövvärlden. Många hade önskat att framstegen kunde varit något större. Men likväl tror jag att de flesta är överens om att det går åt rätt håll. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen!

Det är viktigt att komma ihåg att vi kan nå resultat. När jag var ung var det till exempel inte tillåtet att protestera eller kritisera mot äldre Döva människor som varit aktiva i Dövvärlden. Men i problemen finns också möjligheter, då handlar det om att våga diskutera öppet om vad vi Döva kan göra och förändra saker, som kan leda till bättre livskvalitet för oss Döva.

Ungefär för trettio år sedan, efter ett hundra års förbjudet, började Dövskolorna använda Teckenspråk, då såg man att döva barn kunde lära sig mycket mer och bättre resultatet visades efter några år. Nu är det inte lika självklart att få alla Döva barn att gå i Dövskolorna, vilket det har jag blivit mer orolig för hur Döva barn kan få bra kunskap genom använda talmetoden i undervisningen. Det kan förekomma bra resultat för en del barn men jag har svårt förstå att föräldrar som inte vill att deras Döva barn skall få gå i Dövskolorna.

Enligt FN:s barnkonvention, där säger väldigt tydligt att inget barn skall utnyttjas eller utsättas för övergrepp. Alla barn borde tillförsäkras rätten att få vara barn. Det innebär att Döva barn har rätt att vara Döv. Jag upplever att det är ungefär som de hörande försöker rätta till Döva barns hörsel, man kan tycka att det är övergrepp mot Dövt barns öra plus som Döv människa. Det är en del av mänskliga rättigheter, att alla får vara olika, samhället fungerar bättre om alla är olika, det kan man lära mycket av varandras erfarenheter. Det är bäst att respektera alla som de är.

Nu är det så att vi Döva bli tvungna att respektera och acceptera att Döva barn skall bli två språklighet, genom att använda tal och svenska, medan Teckenspråk är som ett extra språk vid behov. Fast vi vet att det har hänt samma sak under 50-70-talen.

Med delvis av denna anledning ville Döva att Sveriges Dövas Riksförbund skulle bilda en sanningskommission och det har Kongressen beslutat om. Det skall bli spännande att få se vad en sanningskommission kan lyckas med att få fram med olika information och faktor.

Under år 2009, då har jag deltagit på firandet av Manillaskolans 200 årsjubileum, med närvaro av Hennes Majestät Drottningen. Med egenskap som ordförande för Stockholms Dövas Förening, fick jag äran att gå i samma grupp med Hennes Majestät Drottningen och Sveriges Dövas Riksförbunds dåvarande förbundsordförande Lars-Åke Wikström. Vi gick runt och fick se elevernas arbeten under våren som har präglat av tema 200 årsjubileum. Det var otroligt fint och mycket intressant som eleverna har gjort och framfört under rundvandringen.

Det har blivit en del diskussion om Manillaskolans byggnad, eftersom det finns ett projekt som heter Malva-projekt, en sammanslagning av Manillaskolan och Alvikskolan. De hörande tror att Döva och hörselskadade barn mår bättre av att flytta till en ny skola och allt skall bli bättre än att stanna kvar i den anrika skolbyggnaden som byggdes år 1864. Föreningsstyrelse för Stockholms Dövas Förening har beslutat under årets sista styrelsesammanträden, att bilda ”Manillas vänner” och med syfte att bevara skolbyggnaden på Kungliga Djurgården.

Jag blev vald av kongressen till Sveriges Dövas Riksförbunds förbundsstyrelse, med fyra år som mandatperiod. Det har varit mycket intressanta dagar under kongressen. I min position, känner man sig att man har ett visst ansvar för Döva i Sverige. Man skall förvalta sitt förtroende som man fått av kongressen. Det blir spännande och intressant att få jobba med SDR i fyra år framöver.

Under året då har jag bestämt mig att kandidera till riksdagen, det har varit roligt och spännande tid under provvalets period. Nu får jag avvakta till nomineringskommitten skall lämna in ett förslag på hur listan skall se ut och sedan nomineringsstämman skall fatta ett beslut den 13 februari 2010.

År 2010 blir ett händelserikt år, i Dövvärlden och samhället. Dövas Nordiska Kulturfestival skall bli av till sommaren. Där efteråt blir det Almedalsveckan, som skall bli väldigt intressant och spännande, för det är valår.

När det gäller Konungariket Sverige, då blir det en större händelse som berör hela Svenska folket. För det skall bli två Kungliga bröllop, Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Victoria, Hertiginna av Västergötland, skall gifta sig med Herr Daniel Westling. Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Madeleine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, skall gifta sig med jur.kand. Jonas Bergström.

Nu närmar det sig till år 2009 avslutar, vi kan se nu att år 2009 har varit ett händelserikt år, med båda sidor som negativa och positiva saker.

Tillsist vill jag tillönska er alla ett riktigt Gott Nytt År med hoppfull för ett bra och fint år 2010!

Joakim Hagelin Adeby

1 kommentar:

Anonym sa...

Önskar dig detsamma och ett minst lika händelserikt 2010!!!//Tobbe